Matbloggstoppen

Krämig men fettsnål potatisgratäng!

Sitter och äter den just nu, thohej! Jag har alltid varit riktigt förtjust i potatisgratäng, särskillt med mycket grädde och ost (köpte jag den färdig var det inte helt sällsynt att jag tillsatte lite extra av dessa produkter). Fast det är ju tyvärr inget som går att unna sig varje dag. Därför har jag hittat på ett lite mer fettsnålt enkelt recept som fortfarande blir krämig och smakrik!

Potatisgratäng - 4 pers

1 vårlök, finhackad
1 medelstor morot, skalad och fint skivad
6-7 potatisar, skalade och fint skivade
½ msk olja
5 dl röd mjölk
1 pkt 11% färskost
2-3 skivor mager ost
Salt, peppar, valfria örter (jag använde italiensk salladskrydda)

Fräs löken, potatisen och morötterna i oljan i 2-3 minuter och häll sedan över blandningen i en kastrull tsm med mölken och låt den stuvas däri tills den nästan är mjuk och överflödig mjölk kokats bort. Ta bort från plattan och rör ner färskost och kryddor. Häll ner i en ugnssäker form och toppa med att fördela osten över potatisen. Sätt in i ugnen på 200° i 15-20 minuter tills osten är gyllenbrun.

Jag åt den med findus falafel och lite majs, åh så gott!

RSS 2.0