Matbloggstoppen

Paj med brieost och soltorkade tomater

10



Ikväll tänkte jag laga en vegitarisk paj som passar perfekt både på buffébordet och i studentens matlåda (om studenten fortfarande har lite CSN kvar). Idén har jag fått från ett avsnitt av "Halv åtta hos mig".

Studenttips:
- Det kan vara smart att dubbla receptet, om man vill ha många matlådor.
- Vill man inte köpa små pajformar är ett billigare alternativ muffinsformar i aliminium.

http://www.recept.nu/1.321649/2011/08/15/halv_atta_hos_mig

Ingredienser till 4 portioner
1 pkt färdig pajdeg
10
st
soltorkade tomater
100 100 g brie
1 1 dl riven ost (exempelvis parmesan)
några ruccolablad
1 1 st ägg
1.5 1.5 dl grädde eller mjölk
salt och peppar

Förslag på extra smaksättning:

- Lite strimlad salami om man ej vill ha vegitarisk
- färskost med vitlök och örter
- Finhackad chili eller chilipasta för extra sting

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Tryck sedan ut smördeg i 4 små portionsformar. Lägg i soltorkade tomater, brie och några ruccolablad i varje form. Vispa ägget. Vispa i grädden/ mjölken och den rivna osten. Krydda med salt och peppar. Häll ner i pajskalen, lägg på lite mer soltorkade tomater och riven ost och skjut in i ugnen. Grädda i ca 30 min tills pajerna fått lite färg.

Sötstarka tacoburgare med paprikabröd och guacamole

Det blir sällan hemmagjorda hamburgare, men om man ska laga det tycker jag det blir mycket godare och frächare om man gör allt själv istället för att köpa halvfabrikat! Här är ett gott alternativ till texmex på fredagen!

Receptet räcker till 4-6 pers, beroende på hur mycket tillbehör man vill ha!
Brödet,
2,5 dl fingervarmt vatten
½ paket jäst
3 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl special
½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk ajvar relish
olivolja, sesamfrön
1 ägg till pensling

Smula ner jästen i vattnet och häll på en skätt olivolja. Tillsätt salt, socker och ajvar relish, och häll sedan på mjöl under omrörning, tills degen inte längre fastnar på kanten. Låt degen jäsa under handduk i 45 minuter. Baka sedan ut degen och dela upp i förslagsvis tio platta bullar. Lägg dem på plåten med ett bakplåtspapper över och platta till bröden, låt dem jäsa där i 30 minuter till. Pensla sedan med ägg och strö över sesamfrön efter smak. In i ugnen på 250° i ca 7-9 minuter tills bröden fått färg.

Biffarna
400 g nötfärs
100 g rödbetor
1 rödlök
1 chilifrukt, finhackad eller mixad
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
salt, peppar
1 äggula

Riv rödbetorna och finhacka rödlöken och rör ner detta i köttfärsen tillsammans med resten av ingredienserna. Rör om ordentligt och forma sedan tunna hamburgare. Stek dessa i olivolja på var sida i ungefär en minut.

Guacamole
Denna kan antingen göras på traditionellt vis med vitlök, citron, gräddfil, salt och peppar, men jag tycker det är blir gott att göra såhär (obs, ganska starkt!):
3 mogna advokados
1 burk crème fraishe, chili & paprika
1 skvätt citronsaft

Kärna ur och mosa avokadon tillsammans med crème fraichen och häll över lite citronsaft. Ställ sedan in den färdiga röran i kylen.

Andra tillbehör att ha till burgaren:
Lägg på några skivor cheddar innan man tar upp burgaren från stekpannan.
Fint hackad röd paprika.
Krispig grönsallad
Tomatsalsa

Jag tycker det blir väldigt gott att servera burgarna med klyftpotatis, men jag kan även tänka mig att ostgratinerade nachos passar bra till denna rätt!

-Fetaostkräm-



Min favorit bland kalla såser som kan användas till väldigt mycket. Första gången jag blev bjuden på det var det som röra i bakpotatis. Men passar också bra som sås till kött, BBQ, grönsaksdipp, på baguetten och i salladen. Den är mycket enkel att göra och man kan variera ingredienserna efter egen smak!

1 pkt fetaost 
1-2 dl gräddfil (beroende på ifall man vill ha en sås eller en röra) 
1-2 tsk chilipeppar 
1 pressad vitlöksklyfta   
Rör helt enkelt ihop ingredienserna och låt stå i kylen 10 minuter.

Idag serverade jag den till falafel, klyftpotatis och vitlöksbaguette. Mmm :)

Mitt urval

Jag var ett väldigt kinkigt barn, jag var väldigt kräsen och valde säkra kort. Det var inte mycket jag tolererade på tallriken, och i säkert 10 år var min önskemiddag på födelsedagen mjölkstuvade makaroner och falukorv :)!

Detta har som tur är ändrats en hel del. Idag prövar jag gärna mig på nya rätter, råvaror och matkulturer. Mina favorit recept ha rinspiration från: Indien, Sydeuropa, Japan, Thailand, Mexico, USA, Sverige och lite småplock från andra inspirationskällor.

En students receptbok!

Jag heter Linnéa och är en 20-årig student från Göteborg. Jag har länge haft ett brinnande intresse för att bjuda nära och kära på middag och även komponera nya recept! Genom åren har jag fått mycket inspiration från restauranger från alla världens kök och har även några väldigt skickliga gourmander inom släkt och familj. Många lyckade kvällar runt bordet samt några som jag varit ansvarig för. Nu vill  jag skicka ut lite matinspiration till alla som kan tänkas vilja läsa!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0