Matbloggstoppen

Saffranslängd med vit choklad och pinjenötter

Hemma hos föräldrarna äter vi inte lussekatter vid jul, istället brukar mamma alltid göra saffranslängder, mycket godare och saftigare! De två senaste jularna har jag bakat på egen hand och gjort en egen variant.

Saffransdeg - 2 längder
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg (vill du ha vegetarisk, ersätt med 1 ägg)
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1-2 dl russin
1 ägg till pensling


Fyllning
200 g mandelmassa
rivet skal från 1 apelsin
50 g smör

Garnering
200 g vit choklad
1 pkt pinjenötter

Tilllagning: Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela upp den i två och kavla ut i två avlånga plattor. Strö över fyllningen och rulla ihop. För att få till flätan så klipp snitt i rullen med jämna mellanrum och vik dem varannan höger, vänster. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö sedan över pinjenötter. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 min. Låt svalna på galler. Häll smält, vit choklad i en plastpåse och gör ett litet hål i påsen, spritsa sedan över chokladen och låt stelna innan servering.

Couscousröra, halloumiröra i ugn och en mild linsgryta!

Middag till pojkvännen!
Hejhopp, nu experimenterar jag vilt här. Men jag tycker det är väldigt roligt att inte arbeta utifrån recept. I själva verket tycker jag inte det är riktig matkonst om man alltid kopierar från en kokbok. Själv är jag väldigt nöjd mer dagens verk, middagen serveras först om 45 minuter, men jag kan inte sluta äta upp couscousröran från kastrullen. Hoppas för killens skull att det finns något kvar klockan fyra!

Först började jag med att förbereda halloumiröran, som jag tänker lägga in i ugnen ca 20-15 minuter innan servering:

Halloumiröra
6-7 champinjoner
1/3 burk chilimarinerad vitlök
1 paket halloumi
1-2 kryddmått cayenne
olivolja
Tilllagning: Skiva champinjonerna grovt, dela upp halloumin i skivor/ tärningar. Halvera vitlöksklyftorna. Blanda runt, häll på lite av chilioljan från burken och tillsätt sedan en skvätt olivolja. Blanda runt och strö på lita cayenne (OBS! mycket starkare än exempelvis chilipeppar - var försiktig). Täck över skålen och låt vila medan man gör iordning resten utav ingredienserna.

Linsgryta
3 morötter
2 klyftor vitlök
1 dl gröna linser
1 burk krossade tomater
Chilipeppar, salt, peppar, spiskummin
olivolja
Tilllagning: Sjud finhackade morötter och vitlök i olivolja i en stor kastrull, allt ska mjukna men inte få färg.  Häll över de krossade tomaterna och missa tomat- och morotbitarna till en jämn pasta (jag föredrar att göra så, men man kan även låta allt koka i bitar). Tillsätt linserna och rör om. Fyll upp tomatkonserven med vatten och häll över. Låt puttra på medelhög värme. Tillsätt vatten lite då och då när röran blir tjock men linserna inte är färdiga. Smaka av med kryddor.

Medan linsgrytan puttrar och halloumiröran vilar kan man börja med couscousen.

Couscousröra
2 dl couscous
1 gul lök
1 röd chilifrukt
1 pkt sugar snaps
1-1½ dl rostade cashewnötter
1 apelsin (eller lime)
olivolja
25 g smör (kan ersättas med olivolja)
salt
Tilllagning: Finhacka löken och fräs den i olivolja tills den blir mjuk. Vänd sedan ner finhackad chili, sugarsnaps (jag delade dem en gång på mitten) och nötterna. Fräs i ett par minuter, så att grönsakerna fortfarande är krispiga. Häll upp couscousen i en bunke och vänd ner grönsakerna från pannan. Rör om så att allt couscous är glansigt utav oljan. Pressa över apelsinsaften från en apelsin. Koka upp 2½ dl vatten och häll över röran. Låt vila i 5 minuter. Rör om och smaka av med salt. Själv tycker jag couscous blir bäst om man smälter ner en klick smör när den är klar.

Denna röra blev verkligen jättegod, väldigt spännande med cashewnötter! Den kan passa till mycket, med sallad och en youghurtsås blir den en huvudrätt, vill man ha kött är den ett gott tillbehör till grillad kyckling, jag kommer garanterat göra denna till buffébordet någon gång!

När man börjar bli klar med linsgrytan och couscousen kan man lägga ut halloumiröran i en ugnsform och värma i ugnen till osten är gyllene.

Nu är maten klar för min del, halloumin är i ugnen och jag kan fortfarande inte låta bli couscousen. Jag hoppas att middagsgästen min kommer uppskatta maten och att ni gör det ifall ni prövar att göra den!

Vegetarisk familjemiddag!

Under en helg i sommaren samlades nära och kära i vår sommarstuga. Med en hel del hjälp i köket fixade jag ihop en lyckad buffé!
Den senaste tiden har jag exprimenterat mycket med vegetarisk mat. Kanske delvis på grund av etiska riktlinjer, jag är inte vegetarian, men kan jag äta bra mat utan kött så gör jag det gärna. Sedan tycker jag det finns väldigt mycket variationer i det vegetariska köket. Eftersom man måste ersätta köttet får man mer utav andra spännande och näringsrika råvaror! Kan man väl göra goda vegetariska rätter, så tror jag att det kan utveckla ens idéer när det gäller tillbehör till kött också.

Såhär såg den kvällens meny ut med lite enkla riktlinjer:

Italiensk sallad med buffalomozzarella

En kruka basilika

Buffalomozzarella

Babyspenat

Tomater

Soltorkade tomater

Balsamvinäger

Olivolja

Tilllagning: Växla helt enkelt med tunt skivad mozzarella, tomater, basilika, spenat och den enkla dressingen (olivolja + balsamvinäger). Salta och peppra lätt mellan lagren och toppa slutligen med extra basilika. Jag upptäckte att det var gott att hälla över lite köpt sås med soltorkade tomater. Om man vill kan man även toppa med lite brödkrutonger.

 

Grekiska piroger

Smördeg

1 pkt Fetaost

1 pkt Spenat

2 klyftor Vitlök

chilipasta

Olivolja

Tillagning: Otroligt lätta att göra och väldigt goda på buffébordet! Låt hackad spenat och finhackad vitlök puttra i olivolja tills löken och spenaten är mjuk. Vänd ner i smulad fetaost och blanda. Kavla ut färdig smördeg till tunna plattor och dela upp dem i mindre fyrkanter. Jag har prövat att göra dem i olika storlekar, men jag tänker att som tillbehör ska de vara betydligt mindre än vanliga matpiroger. Lägg en klick röra på ena sidan av fyrkanten och vik över smördegen, tryck ihop med en gaffel på sidorna. Fortsätt så tills röran är slut. Blanda olivolja med chilipasta och pensla över. In i ugnen tills dem har en lätt gyllene ton.

Tapenade till bröd

½ burk svarta oliver

½ burk soltorkade tomater

Olivolja

1 hackad chili

1-2 msk kapris

Tilllagning: Mixa helt enkelt ihop ingredienserna, smaka av och tillsätt mer utav de olika ingrediensera vid behov, väldigt gott!

 

Chèvre Chaud

Ett paket getost

5 rödbetor

Ett paket pinjenötter

Ruccolasallad

Honung

Olivolja

Tilllagning: Koka rödbetorna tills man kan dra av skalet. Skiva dem ca 1 cm tjocka och lägg ut dem på en oljad ugnsplåt. Fördela sedan getosten och pinjenötterna över. Ringla över olivolja, salt och peppar. Ställ in dem i ugnen på 200° tills getosten är gyllene. Toppas med ruccola och ringlad honung. Färdig för servering!

 

Till middagen serverade vi också en paj med sharlottenlök, nyplockad svamp och västerbottenost. Dock är jag ingen van pajmakare, så jag är säker på att ni kan hitta bättre recept någon annanstans. Dessutom gjorde vi iordning minibakpotatisar (vanliga potatisar i folie) och fetaostkräm, vilket är supergott till just potatis! Receptet står i ett tidigare inlägg.


RSS 2.0