Matbloggstoppen

Quattro!

Fyra sorters vegetariska piroger smaksatta med ost. Små tilltugg till en drink, som förrätt, på buffébordet eller som tillbehör till förrätten!

 

1 pkt smördeg

 

Svensk pirog

50 g västerbottenost

100 g champinjoner

25 g färskost

Salt, peppar, 2 klyfta vitlök, 2 msk smör

Tillagning: Finhacka champinjonerna och stek i smör, salt och finhackad vitlök tills all vätska är absorberad. Rör ihop röran med färskost och västerbottenost. Kavla ut en fjärderel av smördegen och skär ut circlar i valbar storlek. Lägg in en liten klick fyllning i varje cirkel, vik över till en halvmåne och förslut genom att pressa ihop kanterna med en gaffel. Detta görs samma på varje pirog, så kommer nedan bara beskriva tillagning av röran.

 

Grekisk pirog

150 g feta

100 g spenat

½ msk olivolja, 2 klyftor vitlök, svartpeppar

Tillagning: Stek spenaten lätt i lite olivolja, låt överflödig vätska rinna av. Rör ner fetaost, pressad vitlök och svartpeppar.

 

Blue cheese pirog

50 g blåmögelost

100 g broccoli

25 g färskost

Salt, peppar, 1 msk smör

Tillagning: Hacka broccolin fint och stek i smör tills smöret absorberats. Strö över blåmögelosten och låt den mjukna, för ihop med färskost, salt och peppar.

 

Chévre pirog

100 g chévre

3 msk honung

1 dl finhackad ruccula

½ dl cashew saltade

Tillagning: Fördela chévresmulor och finhackad ruccola i smördegscirklarnas mitt. Ringla över honung och hackad cashew.

Ställ in pirogerna på 200º tills pirogerna blivit gyllenbruna, ca 15 minuter.


Risotto Milanese med italienska kycklingknyten

Under en av mina vistelser i Cape Town hjälpte en kompis oss med boende, transport och mycket annat. Som tack lagade jag en ordentlig festmåltid! Risotto Milanese är galet gott och inte särskillt svårt att få till. Baconinlindad kyckling blir mycket enkelt fantastiskt gott om man tillsätter balsamvinäger och peppar, inget mer salt behövs eftersom baconet är så salt i sig.

 

4 port

Risotto:

3 dl Aborioro ris

1 gullök, finhackad

1½ dl vitt vin

1 pkt saffran

7 dl grönsaksbuljong

2 msk olivolja

2 dl grädde

50 g riven parmesan

Salt, svartpeppar

 

1. Hetta upp buljongen och ha den på värme hela tiden. Det är viktigt att kokningen i risotton inte avstannar när man späder.

2. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivoljan i kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med löken på svag värme i 2 minuter.

3. Häll på 2 dl buljong samt vinet. Koka upp. Låt sjuda i 15 minuter. Rör hela tiden ner ny buljong, börja varva med grädden.

4. Lös saffranet i lite av den heta buljongen. Rör ner i risotton tillsammans med salt och peppar. Tillsätt mer buljong och grädde

5. När riset känns mjukt, rör ner parmesanosten och ta genast från värmen så att osten inte blir stringig. Låt vila i 2 minuter. Smaklig måltid!

 

Kycklingknyten:

4 kycklingbröst filéer

8 skivor tunn bacon

1 paket buffalo mozarella

½ kruka basilika

Balsamvinäger

Olivolja, svartpeppar

 

1. Dela filéerna till 8 jämstora bitar och linda in dem i bacon.

2. Lägg knytena på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, balsamvinäger och svartpeppar.

3. Sätt in plåten i ugnen på 200º och låt stå tills kycklingen är halvfärdig.

4. Ta ut plåten och lägg på en tjock skiva mozzarella på varje knyte. Sätt in i ugnen och grädda tills kycklingen är klar och osten fått lite färg.

5. När kycklingen är klar så strö rikligt med grovt hackad basilika över. Smaklig måltid!

 

 


Falukorvlåda!

Har nu varit i Sydafrika i snart 5 månader. Självfallet är abstinensen till falukorv total! Här är ett recept som jag tycker riktigt mycket om. Receptet är från Leif Mannerström "husmanskost", men jag har designat om det efter eget behag!

 

4 pers

800 g Falukorv

1 gullök, hackade i ringar

2 klyftor vitlök, pressade

2 msk bostongurka

3 msk chilisås
2 msk stark senap
1 kruka färsk timjan, finhackad
10 cocktailtomater, halverade
3 dl mellangrädde
svartpeppar, salt
10 medelstora potatisar

25 g smör

2 dl mjölk

2 äggulor

muskot

2 dl riven ost

 

1. Skala potatisen och koka den med en nypa salt. Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt varm mjölk, smält smör tills moset har en fast konstistens och smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner 1/3 kruka finhackad timjan samt 2 äggulor.

 

2. Rör samman bostongurka, senap och 2 msk chilisås. Dela falukorven i 4 bitar och skär upp dem  på längden och vik ut. Bre på blandningen på falukorven.

 

3. Lägg falukorven i en ugnssäker form och lägg upp potatismosen runtom – som i en fiskgratäng. Strö lökringar och cocktailtomater över falukorven.

 

4. Värm upp grädden och rör ner chilisås, vitlök, salt och peppar. Häll blandningen över falukorven och strö sedan över 2/3 av timjan på falukorven. Strö över osten över hela formens innehåll.

 

5. Grädda i ugn på 200º i 35 minuter, eller tills falukorven och osten fått (enligt mig då) rejält med färg! Färdig att serveras!

 


RSS 2.0