Matbloggstoppen

Hejdåmiddag!

Igår lagade jag middag till familjen för att jag resa till Sydafrika i 5 månader, idag är det pojkvännens tur! Det är delvis en hejdåmiddag, men också en julklapp jag lovat honom.

Det blir marinerad, baconinlindad fläskfilé, whiskysås, bea-smör och grillad majs och klyftpotatis i chilidressing!

Fläskfilé:
700 g fläskfilé
1 pkt bacon

Marinad:
Olivolja
1 msk tomatpuré
2 msk BBQ-marinad (smokey)
1 msk soja
Chilipeppar
Svartpeppar

Putsa filén och låt den ligga i marinad ett par timmar. Linda runt bacon, bryn i stekpannan och sätt sedan in i ugnen, ca 30 minuter på 175°.

Whiskysås:

Köttets steksky + marinad
20 g smör
2½ dl matlagningsgrädde
1 pkt phiadelphia vårlök & svartpeppar
1 msk soja
2-3 msk whisky
Salt, peppar

Smält ner smöret i skyn och rör sedan ner resten av ingredienserna, låt phiadelphian smälta ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

Bea-smör:
200 g rumstempererat smör
3 msk chili bearnaise
4 klyftor vitlök
2 tsk citronpeppar
2 tsk chilipeppar

Vispa smöret med en elvisp, rör ner övriga ingredienser och viska fluffigt. Häll sedan ut över ett bakplåtspapper, rulla ihop till en rulle och lägg in i frysen för att stelna.

Kryddig klyftpotatis och majs:
2 bakpotatisar
2 majskolvar, frysta
1 tsk spiskummin
2 tsk chilipeppar
3 vitlökslyftor
2 tsk salt
1 tsk paprikakrydda
2 msk olivolja
25 g smör

Skär potatisen i klyftor och dela majsen 3-4 gånger. Låt dem puttra i saltat vatten i 5 minuter. Häll av vattnet och häll dem i en bakplåt med olivoljan och kryddorna, hyvla över smöret. Sätt in dem i ugnen tills de har fått färg och potatisen är mjuk i mitten.


Pluggdag = Ingen Gourmetdag

Idag sitter jag på Kurs- och tidningsbiblioteket vid Hagakyrkan från 10-18. Så matsäcken blev en kall och enkel sådan: Pastasallad gjort på spenattortellini, fetaost i örtolja, körsbärstomater och sallad.

Faktiskt väldigt gott men ingen konst i köket direkt. Jag sitter och skriver min sista hemtentamen innan min stora studieresa:

5 månader i Sydafrika, Port Elizabeth. Jag avslutar nu min fjärde termin på socionomprogrammet och kommer göra min socionompraktik utomlands. Kommer bli en väldigt spännande upplevelse tror jag!
Min resa kommer kunna följas på: elisabetmarie.webblogg.se

Här kommer det däremot skrivas om den Sydafrikanska maten, som jag hört mycket bra om. Jag ser verkligen fram emot att lära mig recept från ännu ett av världens kök!

Torsk i krämig vitvinsås med bacon och sockerärtor

New edition :D!
Nej men jag prövade för ett tag sedan ett egenkomponerat recept som jag la upp för ett par dagar sedan. Men sedan lagade jag en enklare version - som blev minst lika bra!

400 g sejfilé eller torskfilé
1 pkt färskost med vitlök & örter
5 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
1 paket bacon
1 paket sockerärtor
1 msk smör
salt, vitpeppar, citronpeppar

Tina upp fiskfiléen och dela den i  bitar som blir praktiska att lägga i stekpannan. Stek dem i smöret och smaksätt med citronpeppar, ett par minuter på varje sida. Blanda ihop färkost, grädde och vin, eventuellt värm upp färskosten lite så att den lätt löser sig i grädden. Smaka av med salt och peppar. Häll det över fisken i en ugnsäker form. Klipp baconskivorna i små bitar och stek dem knapriga, häll i sockerärtorna i slutet och bryn dem en minut eller två. Häll blandningen över fisken och lägg in det i ugnen i 20 minuter på 200°.

Blir en jättegod sås som passar bra till ris, pressad potatis, eller som jag gjorde: Potatismos med lite grädde och västerbottenost i. Bon appetit!

3 klassiska tillbehör till fuskbullarna!

Jag har kommit över ett recept på riktigt goda vegetariska frikadeller som står omnämt på många receptsidor. De är omnämnda som väldigt goda och att de smakar mycket som köttbullar. Jag är såld och har börjat använda dem i samma maträtter som jag tidigare åt med köttbullar. Här är grundreceptet:

 

Vegetariska frikadeller, ca 40 st

100 g finmixad sötmandel

1½ dl finriven ost 17% ex, präst eller herrgård

1 1/2 dl ströbröd

2 msk gul lök, finriven

1 vitlöksklyfta

Lite finhackade örter

Salt, svartpeppar

3 ägg

2 msk vatten

 

Tillagning:

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

rapsolja

 

1. Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar med en tesked.

2. Koka upp vatten med buljongtärningarna.

3. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen, ca 6 min.

4. Låt bollarna rinna av och stek dem sedan i olja tills de fått en fin färg.

 

Grekiska Frikadeller 4 pers

Smaksätt frikadellerna med lite finhackad timjan och ha i en extra vitlöksklyfta! Servera med kokt ris och en tomatsås med grekiska influenser!

 

Grekisk tomatsås

1 burk krossade tomater

1 dl grekisk youghurt

1 silverlök

2 vitlöksklyftor

1 burk svarta, urkärnade oliver

Resten av timjanknippet

1 pkt fetaost

Salt, peppar

Olivolja

 

Finhacka löken och stek den i olja tills den är mjuk. Häll i krossade tomater, pressad vitlök och smaka av med kryddor. Rör i yougherten, hela oliver och smula ner timjan. Strö slutligen över paketet med fetaost. Färdig för servering!

 

Svenska frikadeller 4 pers

Även här kan man smaksätta med lite timjan om man vill, och kanske ett litet mått senap om man gillar det! Serveras med pressad potatis (ca 2 per man), sallad, en gräddig svampsås och vinbärsgelé.

 

Gräddig svampsås

2 dl kantareller eller blandad svamp

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50g smör

½ dl rödvin

4 dl matlagningsgrädde (eller ersätt ½ med mjölk)

1 pkt phiadelphia ”svartpeppar och vårlök”

1 msk mjöl

salt, svartpeppar

 

Bryn finhackad gul lök i smöret tills den är mjuk. Skiva i svampen och pressa över vitlöken. Häll på vinet och låt det puttra i ca 3 minuter. Strö över vetemjölet och rör om, häll sedan på grädden och färskosten. Koka sedan såsen i minst 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

 

Till servering:

Lägg ut den pressade potatisen på tallrikarna, förslagsvis en klick smör på toppen. Servera frikadellerna med såsen, vinbärsgelén och förslagsvis en sallad utav krispsallad, riven morot och strimlad gurka. Klipp ett knippe persilja över tallriken, smaklig måltid!

 

Italienska frikadeller 4 pers

Förslagsvis lite färsk basilika hackad i frikadellsmeten. Serveras med spegetti i italiens tomatsås:

 

Ingredienser

350 g spagetti

1 burk krossade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

2 dl grädde

½ burk soltorkade tomater

Salt, peppar, herbes du provence

Olivolja

 

Till servering:

1 pkt riven parmesan

1 kruka basilika

 

Koka upp pastan i rikligt med vatten, salt och olivolja.

Bryn den finhackade gullöken i olivoljan och tillsätt efterhand de krossade tomaterna, vitlöken och de soltorkade tomaterna, grovt hackade. Häll på vinet och grädden och låt puttra i 5 minuter, tillsätt mer vatten vid behov och smaka av med kryddor. Rör ner såsen i den avrunna spagettin och klipp i hälften av basilikan under omrörning. Lägg på frikadellerna, toppa med parmesanost, lite olivolja och resten av basilikan!


Chèvresallad med honungsglacerade päron

Chévre är ännu en unik ost som jag ibland använt i förrätter, som exempelvis

 

- Chévretoast med honung, pinjenötter och ruccola

- Ugnsgratinerad Chévre med rödbetor

- Chèvre i smördegsknyten

 

Den passar väldigt bra med sötma, som exempelvis i denna rätt: honung och päron. Men det finns många olika varianter, exempelvis kan man ersätta päronen med färska jordgubbar. Idén till denna sallad fick jag då åt middag på en restaurang här i Göteborg som heter Tranquilo. Förutom latinomusik och exotiska drinkar erbjuds där många goda rätter med en för mig annorlunda touch. Där fick jag en ceasarsallad med lite smulad getost i som toppades utav chili- och kumminkrutonger. Vilket inspirerade mig till att göra en sallad med Chèvre som huvudnummer :).

 

Ingredienser för 4 port.

Sallad

1 knippe blandsallad med bla ruccola

½ knippe koriander, hackad

½ dl rostade pumpakärnor

½ dl torkade tranbär

1 pkt chèvre


Chili- och spiskumminkrutonger

4 skivor surdegsbröd

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk mald spiskummin

½ röd chilifrukt, finhackad

Olivolja

 

Dressing

2 msk honung

2 msk äppelcidervinäger

½ röd chilifrukt, finhackad

Olivolja

Salt, peppar

 

Glacerade päron

3 päron

1 msk honung

Olivolja

Salt, peppar

 

Börja med päronen, dela dem på längden till avlånga, smala klyftor. Lägg i en ugnsplåt och ringla över olja, honung och kryddor. Rör om lite och sätt in i ugnen på 200º till de har mjuknat lite och fått färg.

 

Medan de är i ugnen, rör direkt ihop dressingen och låt stå. Skär bort kanterna på surbrödet och dela dem i avlånga bitar. Stek dem i olivolja tillsammans med smaksättningen tills de är helt krispiga och har fått färg.

 

Dags för uppläggning, varva sallad, koriander, smulad chévre, pumpafrön och tranbär på fyra tallrikar och ringa över dressing mellan lagren. Toppa med de glacerade päronen och några brödkrutonger.


Fräsch Pasta Vegetale

Pasta med olivolja, grönsakerna man har hemma, mozzarella och basilika kan inte bli annat än gott. Lite vardagslyx, men kan även bjudas på till finmiddag!

Ingredienser

300g av din favoritpasta

3 sharlottenlökar

1 citron

1 paket plommontomater (gula och röda)

½ zuccini

2 vitlöksklyftor

1 kruka basilika

1 paket mozzarella

1 dl matlagningsgrädde

olivolja

lite soltorkade tomater

Salt, peppar

 

Fräs finhackad sharlottenlök och hackad zuccini. Koka tagiatellen, den ska vara al dente, så i ca 7 minuter. Mixa de flesta bladen från basilikakrukan med citronsaft och vitlöken till en pesto. Häll detta över lökblandningen tillsammans med grädden och låt puttra under omrörning, smaka av med salt och peppar. Vänd ner blandningen i pastan tillsammans med delade tomater och finfördela slutligen mozzarellan och soltorkade tomater och rör om. Toppa med det sista av basilikan.


Små halloumiburgare med chipotleröra

Detta är en rätt som passar jättebra som förrätt eller som tapasrätt men man kan även välja att göra dem i större storlek och äta som huvudrätt. Halloumi är en väldigt annorlunda ost som har en lite gnisslig konsistens och har mycket sälta i sig - salta alltså aldrig halloumin när den tillagas. Jag tycker smaken är fruktansvärt god, särskillt pepparhalloumin ugnstekt eller grillad med vitlök. Vitlöksmarinerad halloumi passar väldigt bra på grillspetten på sommaren. Detta är en god vegetarisk ersättare för vanliga hamburgare.

 

Ingredienser

12 st

2 paket pepparhalloumi

4 ciabattabröd med smak av soltorkade tomater

1 knippe krispsallad

1 burk körsbärstomater

2 klyftor vitlök

 

Röran:

1 chilifrukt

3 vitlöksklyftor

1 msk chipotleröra

2,5 dl creme fraiche

 

Skiva halloumipaketen i 6 skivor var och ugnsgratinera dem med olivolja och pressad vitlök tills de är gyllenbruna. Skiva bröden på samma sätt, 6 skivor utav varje bröd så att det blir 24 skivor. Rosta dem utan fett i en stekpanna. Mixa ingredienserna till röran med en gaffel. Bygg hamburgarna med fint skivade tomater, salladen och röran. Stick en tandpetare eller halverat grillspett igenom burgaren för att hålla allt på plats och stick ner en körsbärstomat överst.


Västerbottenknyte och fiskrätt med bacon och primörer

I nuläget utforskar jag väldigt mycket vegetarisk mat, de gånger jag lagar rätter med kött vill jag gärna att de ska vara något extra. Här är en mycket lyxig och smarrig fiskrätt som blir ett vackert upplägg till finmiddagen. Idén om potatispuré i filodeg fick jag från ett recept där rätten toppas med chévre, men jag var mer sugen på svenska smaker och har därför ersatt med västerbottenost.

 

Gratinerad potatispuré i filodeg - 4 pers

Potatis (räkna med ca 2 per person)

1 äggula

25 g smör

2 dl röd mjölk

1 dl gröna ärtor

1 knippe persilja eller annan färsk ört

100 g Västerbottenost

Några ark filodeg

Örtsalt, vitpeppar, riven muskot

 

Gör så här:

Skala och koka potatisen. Häll av och låt den torka till lite. Pressa potatisen och vispa med elvisp och tillsätt äggula, smör och mjölk. Slutligen rör ner ärtorna och lite av västerbottenosten.

Krydda med färska hackade örter, örtsalt och vitpeppar. Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en muffinsplåt. Klipp lagom stora kvadrater av filodeg och tryck ner i hålen på muffinsplåten. Fyll dem med potatismos. Strö över ost så att det nästa täcker potatismoset.

Smält lite smör och pensla kanterna på filodegen med det smälta smöret. Gratinera i ugnen tills osten har smält och fått lite färg.

 

Sej i en krämig sås toppat med bacon och primörer

400 gram sejfilé

1 gul lök

1 paket bacon, tärnat (140g)

2 dl  crème fraishe

1 dl grädde

½ dl vitt vin

1 pkt färskost, vitlök & örter

1-2 tsk senap

½ paket spenat

1 paket sockerärtor, lätt kokade

Smör för matlagning

salt, peppar

 

Salta och peppra sejfilérna och stek dem i smör, ett par minuter på varje sida. Lägg dem i en ugnsform. Fräs löken i smör tills den är mjuk och häll över vinet. Låt detta puttra medan man häller i créme fraishe, grädden och osten. Smaka av med kryddor och senap. Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen på 200º. Låt den fisken tillagas i ca 20 minuter. Stek under tiden baconet knaperstekt. Blanda baconet med grovt hackade sockerärtor och spenat och toppa sedan fisken med detta. Allt är nu redo att serveras!


RSS 2.0