Matbloggstoppen

3 klassiska tillbehör till fuskbullarna!

Jag har kommit över ett recept på riktigt goda vegetariska frikadeller som står omnämt på många receptsidor. De är omnämnda som väldigt goda och att de smakar mycket som köttbullar. Jag är såld och har börjat använda dem i samma maträtter som jag tidigare åt med köttbullar. Här är grundreceptet:

 

Vegetariska frikadeller, ca 40 st

100 g finmixad sötmandel

1½ dl finriven ost 17% ex, präst eller herrgård

1 1/2 dl ströbröd

2 msk gul lök, finriven

1 vitlöksklyfta

Lite finhackade örter

Salt, svartpeppar

3 ägg

2 msk vatten

 

Tillagning:

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

rapsolja

 

1. Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar med en tesked.

2. Koka upp vatten med buljongtärningarna.

3. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen, ca 6 min.

4. Låt bollarna rinna av och stek dem sedan i olja tills de fått en fin färg.

 

Grekiska Frikadeller 4 pers

Smaksätt frikadellerna med lite finhackad timjan och ha i en extra vitlöksklyfta! Servera med kokt ris och en tomatsås med grekiska influenser!

 

Grekisk tomatsås

1 burk krossade tomater

1 dl grekisk youghurt

1 silverlök

2 vitlöksklyftor

1 burk svarta, urkärnade oliver

Resten av timjanknippet

1 pkt fetaost

Salt, peppar

Olivolja

 

Finhacka löken och stek den i olja tills den är mjuk. Häll i krossade tomater, pressad vitlök och smaka av med kryddor. Rör i yougherten, hela oliver och smula ner timjan. Strö slutligen över paketet med fetaost. Färdig för servering!

 

Svenska frikadeller 4 pers

Även här kan man smaksätta med lite timjan om man vill, och kanske ett litet mått senap om man gillar det! Serveras med pressad potatis (ca 2 per man), sallad, en gräddig svampsås och vinbärsgelé.

 

Gräddig svampsås

2 dl kantareller eller blandad svamp

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50g smör

½ dl rödvin

4 dl matlagningsgrädde (eller ersätt ½ med mjölk)

1 pkt phiadelphia ”svartpeppar och vårlök”

1 msk mjöl

salt, svartpeppar

 

Bryn finhackad gul lök i smöret tills den är mjuk. Skiva i svampen och pressa över vitlöken. Häll på vinet och låt det puttra i ca 3 minuter. Strö över vetemjölet och rör om, häll sedan på grädden och färskosten. Koka sedan såsen i minst 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

 

Till servering:

Lägg ut den pressade potatisen på tallrikarna, förslagsvis en klick smör på toppen. Servera frikadellerna med såsen, vinbärsgelén och förslagsvis en sallad utav krispsallad, riven morot och strimlad gurka. Klipp ett knippe persilja över tallriken, smaklig måltid!

 

Italienska frikadeller 4 pers

Förslagsvis lite färsk basilika hackad i frikadellsmeten. Serveras med spegetti i italiens tomatsås:

 

Ingredienser

350 g spagetti

1 burk krossade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

2 dl grädde

½ burk soltorkade tomater

Salt, peppar, herbes du provence

Olivolja

 

Till servering:

1 pkt riven parmesan

1 kruka basilika

 

Koka upp pastan i rikligt med vatten, salt och olivolja.

Bryn den finhackade gullöken i olivoljan och tillsätt efterhand de krossade tomaterna, vitlöken och de soltorkade tomaterna, grovt hackade. Häll på vinet och grädden och låt puttra i 5 minuter, tillsätt mer vatten vid behov och smaka av med kryddor. Rör ner såsen i den avrunna spagettin och klipp i hälften av basilikan under omrörning. Lägg på frikadellerna, toppa med parmesanost, lite olivolja och resten av basilikan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0