3 klassiska tillbehör till fuskbullarna!
Jag har kommit över ett recept på riktigt goda vegetariska frikadeller som står omnämt på många receptsidor. De är omnämnda som väldigt goda och att de smakar mycket som köttbullar. Jag är såld och har börjat använda dem i samma maträtter som jag tidigare åt med köttbullar. Här är grundreceptet:
Vegetariska frikadeller, ca 40 st
100 g finmixad sötmandel
1½ dl finriven ost 17% ex, präst eller herrgård
1 1/2 dl ströbröd
2 msk gul lök, finriven
1 vitlöksklyfta
Lite finhackade örter
Salt, svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Tillagning:
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
rapsolja
1. Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar med en tesked.
2. Koka upp vatten med buljongtärningarna.
3. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen, ca 6 min.
4. Låt bollarna rinna av och stek dem sedan i olja tills de fått en fin färg.
Grekiska Frikadeller 4 pers
Smaksätt frikadellerna med lite finhackad timjan och ha i en extra vitlöksklyfta! Servera med kokt ris och en tomatsås med grekiska influenser!
Grekisk tomatsås
1 burk krossade tomater
1 dl grekisk youghurt
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
1 burk svarta, urkärnade oliver
Resten av timjanknippet
1 pkt fetaost
Salt, peppar
Olivolja
Finhacka löken och stek den i olja tills den är mjuk. Häll i krossade tomater, pressad vitlök och smaka av med kryddor. Rör i yougherten, hela oliver och smula ner timjan. Strö slutligen över paketet med fetaost. Färdig för servering!
Svenska frikadeller 4 pers
Även här kan man smaksätta med lite timjan om man vill, och kanske ett litet mått senap om man gillar det! Serveras med pressad potatis (ca 2 per man), sallad, en gräddig svampsås och vinbärsgelé.
Gräddig svampsås
2 dl kantareller eller blandad svamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
50g smör
½ dl rödvin
4 dl matlagningsgrädde (eller ersätt ½ med mjölk)
1 pkt phiadelphia ”svartpeppar och vårlök”
1 msk mjöl
salt, svartpeppar
Bryn finhackad gul lök i smöret tills den är mjuk. Skiva i svampen och pressa över vitlöken. Häll på vinet och låt det puttra i ca 3 minuter. Strö över vetemjölet och rör om, häll sedan på grädden och färskosten. Koka sedan såsen i minst 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Till servering:
Lägg ut den pressade potatisen på tallrikarna, förslagsvis en klick smör på toppen. Servera frikadellerna med såsen, vinbärsgelén och förslagsvis en sallad utav krispsallad, riven morot och strimlad gurka. Klipp ett knippe persilja över tallriken, smaklig måltid!
Italienska frikadeller 4 pers
Förslagsvis lite färsk basilika hackad i frikadellsmeten. Serveras med spegetti i italiens tomatsås:
Ingredienser
350 g spagetti
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 dl grädde
½ burk soltorkade tomater
Salt, peppar, herbes du provence
Olivolja
Till servering:
1 pkt riven parmesan
1 kruka basilika
Koka upp pastan i rikligt med vatten, salt och olivolja.
Bryn den finhackade gullöken i olivoljan och tillsätt efterhand de krossade tomaterna, vitlöken och de soltorkade tomaterna, grovt hackade. Häll på vinet och grädden och låt puttra i 5 minuter, tillsätt mer vatten vid behov och smaka av med kryddor. Rör ner såsen i den avrunna spagettin och klipp i hälften av basilikan under omrörning. Lägg på frikadellerna, toppa med parmesanost, lite olivolja och resten av basilikan!