Matbloggstoppen

Västerbottenknyte och fiskrätt med bacon och primörer

I nuläget utforskar jag väldigt mycket vegetarisk mat, de gånger jag lagar rätter med kött vill jag gärna att de ska vara något extra. Här är en mycket lyxig och smarrig fiskrätt som blir ett vackert upplägg till finmiddagen. Idén om potatispuré i filodeg fick jag från ett recept där rätten toppas med chévre, men jag var mer sugen på svenska smaker och har därför ersatt med västerbottenost.

 

Gratinerad potatispuré i filodeg - 4 pers

Potatis (räkna med ca 2 per person)

1 äggula

25 g smör

2 dl röd mjölk

1 dl gröna ärtor

1 knippe persilja eller annan färsk ört

100 g Västerbottenost

Några ark filodeg

Örtsalt, vitpeppar, riven muskot

 

Gör så här:

Skala och koka potatisen. Häll av och låt den torka till lite. Pressa potatisen och vispa med elvisp och tillsätt äggula, smör och mjölk. Slutligen rör ner ärtorna och lite av västerbottenosten.

Krydda med färska hackade örter, örtsalt och vitpeppar. Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en muffinsplåt. Klipp lagom stora kvadrater av filodeg och tryck ner i hålen på muffinsplåten. Fyll dem med potatismos. Strö över ost så att det nästa täcker potatismoset.

Smält lite smör och pensla kanterna på filodegen med det smälta smöret. Gratinera i ugnen tills osten har smält och fått lite färg.

 

Sej i en krämig sås toppat med bacon och primörer

400 gram sejfilé

1 gul lök

1 paket bacon, tärnat (140g)

2 dl  crème fraishe

1 dl grädde

½ dl vitt vin

1 pkt färskost, vitlök & örter

1-2 tsk senap

½ paket spenat

1 paket sockerärtor, lätt kokade

Smör för matlagning

salt, peppar

 

Salta och peppra sejfilérna och stek dem i smör, ett par minuter på varje sida. Lägg dem i en ugnsform. Fräs löken i smör tills den är mjuk och häll över vinet. Låt detta puttra medan man häller i créme fraishe, grädden och osten. Smaka av med kryddor och senap. Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen på 200º. Låt den fisken tillagas i ca 20 minuter. Stek under tiden baconet knaperstekt. Blanda baconet med grovt hackade sockerärtor och spenat och toppa sedan fisken med detta. Allt är nu redo att serveras!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0