Matbloggstoppen

Chèvresallad med honungsglacerade päron

Chévre är ännu en unik ost som jag ibland använt i förrätter, som exempelvis

 

- Chévretoast med honung, pinjenötter och ruccola

- Ugnsgratinerad Chévre med rödbetor

- Chèvre i smördegsknyten

 

Den passar väldigt bra med sötma, som exempelvis i denna rätt: honung och päron. Men det finns många olika varianter, exempelvis kan man ersätta päronen med färska jordgubbar. Idén till denna sallad fick jag då åt middag på en restaurang här i Göteborg som heter Tranquilo. Förutom latinomusik och exotiska drinkar erbjuds där många goda rätter med en för mig annorlunda touch. Där fick jag en ceasarsallad med lite smulad getost i som toppades utav chili- och kumminkrutonger. Vilket inspirerade mig till att göra en sallad med Chèvre som huvudnummer :).

 

Ingredienser för 4 port.

Sallad

1 knippe blandsallad med bla ruccola

½ knippe koriander, hackad

½ dl rostade pumpakärnor

½ dl torkade tranbär

1 pkt chèvre


Chili- och spiskumminkrutonger

4 skivor surdegsbröd

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk mald spiskummin

½ röd chilifrukt, finhackad

Olivolja

 

Dressing

2 msk honung

2 msk äppelcidervinäger

½ röd chilifrukt, finhackad

Olivolja

Salt, peppar

 

Glacerade päron

3 päron

1 msk honung

Olivolja

Salt, peppar

 

Börja med päronen, dela dem på längden till avlånga, smala klyftor. Lägg i en ugnsplåt och ringla över olja, honung och kryddor. Rör om lite och sätt in i ugnen på 200º till de har mjuknat lite och fått färg.

 

Medan de är i ugnen, rör direkt ihop dressingen och låt stå. Skär bort kanterna på surbrödet och dela dem i avlånga bitar. Stek dem i olivolja tillsammans med smaksättningen tills de är helt krispiga och har fått färg.

 

Dags för uppläggning, varva sallad, koriander, smulad chévre, pumpafrön och tranbär på fyra tallrikar och ringa över dressing mellan lagren. Toppa med de glacerade päronen och några brödkrutonger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0