Matbloggstoppen

Couscousröra, halloumiröra i ugn och en mild linsgryta!

Middag till pojkvännen!
Hejhopp, nu experimenterar jag vilt här. Men jag tycker det är väldigt roligt att inte arbeta utifrån recept. I själva verket tycker jag inte det är riktig matkonst om man alltid kopierar från en kokbok. Själv är jag väldigt nöjd mer dagens verk, middagen serveras först om 45 minuter, men jag kan inte sluta äta upp couscousröran från kastrullen. Hoppas för killens skull att det finns något kvar klockan fyra!

Först började jag med att förbereda halloumiröran, som jag tänker lägga in i ugnen ca 20-15 minuter innan servering:

Halloumiröra
6-7 champinjoner
1/3 burk chilimarinerad vitlök
1 paket halloumi
1-2 kryddmått cayenne
olivolja
Tilllagning: Skiva champinjonerna grovt, dela upp halloumin i skivor/ tärningar. Halvera vitlöksklyftorna. Blanda runt, häll på lite av chilioljan från burken och tillsätt sedan en skvätt olivolja. Blanda runt och strö på lita cayenne (OBS! mycket starkare än exempelvis chilipeppar - var försiktig). Täck över skålen och låt vila medan man gör iordning resten utav ingredienserna.

Linsgryta
3 morötter
2 klyftor vitlök
1 dl gröna linser
1 burk krossade tomater
Chilipeppar, salt, peppar, spiskummin
olivolja
Tilllagning: Sjud finhackade morötter och vitlök i olivolja i en stor kastrull, allt ska mjukna men inte få färg.  Häll över de krossade tomaterna och missa tomat- och morotbitarna till en jämn pasta (jag föredrar att göra så, men man kan även låta allt koka i bitar). Tillsätt linserna och rör om. Fyll upp tomatkonserven med vatten och häll över. Låt puttra på medelhög värme. Tillsätt vatten lite då och då när röran blir tjock men linserna inte är färdiga. Smaka av med kryddor.

Medan linsgrytan puttrar och halloumiröran vilar kan man börja med couscousen.

Couscousröra
2 dl couscous
1 gul lök
1 röd chilifrukt
1 pkt sugar snaps
1-1½ dl rostade cashewnötter
1 apelsin (eller lime)
olivolja
25 g smör (kan ersättas med olivolja)
salt
Tilllagning: Finhacka löken och fräs den i olivolja tills den blir mjuk. Vänd sedan ner finhackad chili, sugarsnaps (jag delade dem en gång på mitten) och nötterna. Fräs i ett par minuter, så att grönsakerna fortfarande är krispiga. Häll upp couscousen i en bunke och vänd ner grönsakerna från pannan. Rör om så att allt couscous är glansigt utav oljan. Pressa över apelsinsaften från en apelsin. Koka upp 2½ dl vatten och häll över röran. Låt vila i 5 minuter. Rör om och smaka av med salt. Själv tycker jag couscous blir bäst om man smälter ner en klick smör när den är klar.

Denna röra blev verkligen jättegod, väldigt spännande med cashewnötter! Den kan passa till mycket, med sallad och en youghurtsås blir den en huvudrätt, vill man ha kött är den ett gott tillbehör till grillad kyckling, jag kommer garanterat göra denna till buffébordet någon gång!

När man börjar bli klar med linsgrytan och couscousen kan man lägga ut halloumiröran i en ugnsform och värma i ugnen till osten är gyllene.

Nu är maten klar för min del, halloumin är i ugnen och jag kan fortfarande inte låta bli couscousen. Jag hoppas att middagsgästen min kommer uppskatta maten och att ni gör det ifall ni prövar att göra den!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0