Matbloggstoppen

Sötstarka tacoburgare med paprikabröd och guacamole

Det blir sällan hemmagjorda hamburgare, men om man ska laga det tycker jag det blir mycket godare och frächare om man gör allt själv istället för att köpa halvfabrikat! Här är ett gott alternativ till texmex på fredagen!

Receptet räcker till 4-6 pers, beroende på hur mycket tillbehör man vill ha!
Brödet,
2,5 dl fingervarmt vatten
½ paket jäst
3 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl special
½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk ajvar relish
olivolja, sesamfrön
1 ägg till pensling

Smula ner jästen i vattnet och häll på en skätt olivolja. Tillsätt salt, socker och ajvar relish, och häll sedan på mjöl under omrörning, tills degen inte längre fastnar på kanten. Låt degen jäsa under handduk i 45 minuter. Baka sedan ut degen och dela upp i förslagsvis tio platta bullar. Lägg dem på plåten med ett bakplåtspapper över och platta till bröden, låt dem jäsa där i 30 minuter till. Pensla sedan med ägg och strö över sesamfrön efter smak. In i ugnen på 250° i ca 7-9 minuter tills bröden fått färg.

Biffarna
400 g nötfärs
100 g rödbetor
1 rödlök
1 chilifrukt, finhackad eller mixad
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
salt, peppar
1 äggula

Riv rödbetorna och finhacka rödlöken och rör ner detta i köttfärsen tillsammans med resten av ingredienserna. Rör om ordentligt och forma sedan tunna hamburgare. Stek dessa i olivolja på var sida i ungefär en minut.

Guacamole
Denna kan antingen göras på traditionellt vis med vitlök, citron, gräddfil, salt och peppar, men jag tycker det är blir gott att göra såhär (obs, ganska starkt!):
3 mogna advokados
1 burk crème fraishe, chili & paprika
1 skvätt citronsaft

Kärna ur och mosa avokadon tillsammans med crème fraichen och häll över lite citronsaft. Ställ sedan in den färdiga röran i kylen.

Andra tillbehör att ha till burgaren:
Lägg på några skivor cheddar innan man tar upp burgaren från stekpannan.
Fint hackad röd paprika.
Krispig grönsallad
Tomatsalsa

Jag tycker det blir väldigt gott att servera burgarna med klyftpotatis, men jag kan även tänka mig att ostgratinerade nachos passar bra till denna rätt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0